Hogy vagy?

Szeretem a kütyüket és szeretek kísérletezni az újdonságokkal. Kíváncsi vagyok, izgatnak és érdekelnek az új dolgok. Akik ismernek, számukra ez nem újdonság.


Ma reggel, amikor felkeltem, rögtön a telefonom után nyúltam. (Csinál más is ilyet reggelente? 🙂) Felfedeztem a frissített béta szoftverben a “Lelkiállapot/State of Mind” naplózó funkciót, ahol leírhatod, hogy érzed magad, milyen mentális, pszichés állapotban vagy.

Ez nekem jókor jött, mert éreztem magamon egy kis világvége hangulatot a világban zajló események és ezek inzenzíven ránk törő hatása miatt. És ahogy végigmentem egy naplózó folyamaton, sikerült megfogalmaznom, hogy mi is az érzés, ami bennem van, és az általános nyomasztó hangulatot konkrétabbá tenni és feloldani.
(Ezt nem kütyüs bemutató írásnak szánom, inkább egy gondolatmenetet, eszközt akartam megfogalmazni a funkció alapján.)


Miért fontos megfogalmazni a lelki állapotunkat?


Néha egy-egy érzés egyszerűen áthat minket. Amikor jó, akkor általában örülünk neki, de ha ez negatív vagy nyomasztó érzés, kellemetlenül érezzük magunkat És mivel a legtöbb esetben itt megrekedünk, ez a megfoghatatlan, ködös érzés ránk telepszik és csak sodródunk vele. Olyan ez, mint egy nagy, kibogozhatatlan csomó vagy nagy massza, amiben minden keveredik. És mivel megoldhatatlannak, kilátástalannak tűnik a helyzet, tehetetlennek érezzük magunkat, fel sem merül bennünk, hogy ezzel bármit kezdhetünk, esetleg ki is tudunk mozdulni ebből az állapotból.
Ha mélyebbre ásunk és megpróbáljuk megérteni, verbalizálni, kategórizálni aktuális állapotunkat, valamint annak kiváltó okait, az segít a feszültségek feloldásában. Mert bár belülről komoly súlyok nyomják a vállunkat, kívülről könnyebb fogást találni a pillanatnyi helyzetünk megértésében.
Van, amikor érdemes naponta feltenni ezeket a kérdéseket, mert ezzel szokást alakítunk ki. De ha csak nehezebb időkben futtatjuk magunkban ezt a kérdéssort, akkor is érdemes ehhez nyúlni.


Csináltam pár képernyőképet motivációként. Nem túl komplikált, ezekkel könnyen el lehet indulni.


Ezek az eszközök segítenek, de nyilván nem nyújtanak teljeskörű megoldást és nem helyettesítik a komplexebb önfejlesztést vagy egy pszichológussal való munkát. Abban viszont segítenek, hogy azzal, hogy foglalkozunk ezzel a témával, konkretizáljuk az érzéseinket, így kiegyensúlyozottabb életet élhessünk.

Oszd meg a posztot: