Mi tett boldoggá mostanában?

A boldogság fogalma szubjektív, és mindannyiunk számára mást jelent. Számomra a boldogság nem egy állandó állapot, hanem apró pillanatok összessége, amelyek örömmel és elégedettséggel töltenek el.

Mostanában sok apró dolog tett elégedetté:

Sikeres projektek: 
A csapataimmal keményen dolgoztunk már idén is több projekten. Ezek egy része lezárult, kiadtunk 3 magazint, eredményesen zártuk a tavalyi az ingatlanos projekteket. Most pedig egy amerikai könyvturné felkészülésének hajrájában vagyunk, ami komplex feladatokkal jár, 14 exkluzív minőségű könyv újranyomtatása, logisztikai szervezés, 2-3 hónapos körút kialakítása, a technikai infrastruktúra kitalálása, marketing anyagok kidolgozása. És ezekben már nem csak az eredmény, hanem maga az út is, a sok-sok kihívás ellenére elégedettséggel tölt el.

Idő a családdal és a barátokkal:
Fontosnak tartom a jó emberi kapcsolatokat, és boldoggá tesz, hogy időt tölthetek a szeretteimmel, barátaimmal. Ez lehet egy jó beszélgetés, séta, mozizás, vagy egy plázában window-shoppingolás is, vagy akár együtt dolgozás egy kávézóban. Mindezek eredménye, hogy élvezzük egymás társaságát, az együtt töltött időt.

Tanulás és fejlődés:
Minden este 8-kor emlékeztet a naptáram, hogy “Olvass”, csak így felkiáltójel nélkül. Régebben faltam a könyveket, szinte 1-2 naponta olvastam el őket, De egy jó ideje ez teljesen háttérbe szorult az életemben, mert mennyivel egyszerűbb bekapcsolni egy sorozatot, vagy görgetni a tiktokot. És lehet, hogy nem pont este 8-kor kezdem az olvasást, de az ágyba kerüléskor mindig olvasok. Valamikor csak pár oldalt, valamikor többet, de kezd újraééedni bennem az olvasás élvezete. Emellett tegnap nézőként elmentem egy podcast felvételére, (Kormos Anett kísérletezik ezzel.) Legalább egy 15 fős stáb dolgozott azon, hogy előkészítsék a 4 tévés kamerát, a világítást, az ültetést, a környezet esztétikus beállítását. Ezután természetszerűen eszembe jutott, hogy milyen az, amikor én egyedül vagyok a világító, a kameraman, az interjú készítő, meg minden az én podcast felvételeimen. Hát igen, más-más szinteken is lehet ezeket csinálni. De végül bármi is a háttér, végül a legfontosabb, hogy a beszélgetés érdekes legyen, hogy interjú készítőként kihozzam a legjobbat, legérdekesebbet a másikból, és ügyesen navigáljam a beszélgetés folyamát. És ebben szintén izgat maga az út is, hiszen élvezem, hogy milyen kütyüket használok közben, kiket hívok meg, miket kérdezek.

Segítség másoknak:
Elégedettséggel tölt el, ha másoknak segíthetek. Nemrégiben találkoztam a fürdőben valakivel, akivel 15 perc után olyan mélységek nyíltak meg, amit az ember sokszor a legjobb barátaival sem biztos, hogy át tud beszélni. Lehet, hogy benne volt, hogy talán sosem látjuk egymást vagy az, hogy egy vadidegennel való, ítélkezés nélküli tiszta lappal induló beszélgetés varázsa is. Kérdezte is, hogy nekem miért jó, hogy egy ilyen nagy adag dolgot rám zúdított. De valahogy az van bennem, ha érzem, hogy másnak tudok segíteni, akár meghallgatom, akár csak kérdezek, néha gondolatokat osztok meg, és látom, hogy ez neki segít, az bennem is elégedettséget vált ki.

Idézzük fel, hogy mi történt
A coaching beszélgetések elején mindig megkérdezem, hogy mi történt az előző találkozónk óta és a végén, hogy mit visz el a találkozóból. Ez segít szavakba önteni, hogy pont mik azok, amik felett az ember talán elsiklana. A mindennapokban is lehet ezt hivatalosítani, vezethetünk hálanaplót vagy „Milyen eredményeket értem el?” naplót is. De ha csak néha eszünkbe jut, hogy mi az, ami elégedettséggel, hálával, boldogsággal töltött el, akkor az emlékeztet és talán kirángat bennünket a mindennapok szürke vagy nehéz sodrásából. Sokszor az ember hálanaplót Boldoggá tesz, ha észreveszem és értékelem az apró dolgokat az életben, mint például a napsütés, a madarak csicsergése, vagy egy finom kávé.

Ez csak néhány aktuális példa, hogy mi ad elégedettséget és boldogságot az életemben. Szerencsésnek érzem magam, hogy sok minden van, ami örömmel tölt el és azért is, hogy ezeket észre is tudom venni.

De ami még fontosabb, te mitől érzed magad boldognak, elégedettnek?

Oszd meg a posztot: