Miért olyan nehéz segítséget kérni?

A segítségkérés egy fontos készség, amelyre az élet minden területén szükségünk lehet. Mégis, sokan nehezen kérnek segítséget, még akkor is, ha egyedül nem tudják megoldani a problémájukat.

Mi állhat a háttérben?

A segítségkérés nehézségének számos oka lehet. A leggyakoribbak:

  • Félelem a visszautasítástól: Sokan attól félnek, hogy ha segítséget kérnek, a másik személy visszautasítja őket.Ez a félelem különösen erős lehet akkor, ha korábban már visszautasították őket.
  • Félelem a gyengeségtől: Egyesek úgy vélik, hogy ha segítséget kérnek, akkor gyengének tűnnek. Ez a félelem gyakran a kulturális normákból ered, amelyek azt sugallják, hogy a sikeres emberek mindig mindent egyedül oldanak meg.
  • Félelem a kontroll elvesztésétól: Ha segítséget kérünk, akkor másoknak adunk beleszólást az életünkbe. Ez a félelem különösen erős lehet akkor, ha nem bízhatunk a másik személyben.

Hogyan lehet legyőzni a segítségkérés nehézségét?

A segítségkérés nehézségének legyőzéséhez fontos, hogy megértsük az okait. Ha tudjuk, hogy mitől félünk, akkor megpróbálhatunk ezeket a félelmeket leküzdeni.

Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek a segítségkérésben:

  • Kezdjünk ki kis lépésekkel: Ne próbáljuk meg egyszerre mindent megoldani. Kezdjük ki azzal, hogy segítséget kérünk olyan dolgokban, amelyekben nem vagyunk biztosak magunkban.
  • Keressünk olyan személyt, akiben megbízunk: Fontos, hogy olyan személytől kérjünk segítséget, akiben megbízunk és akiben biztosak vagyunk, hogy nem fog visszautasítani minket.
  • Legyenek határaink: Ha segítséget kérünk, fontos, hogy legyenek határaink. Mondjuk el a másik személynek,hogy mire van szükségünk, és hogy mire nem.

A segítségkérés nem gyengeség, hanem bátorság jele. Ha meg tudjuk tanulni, hogyan kérjünk segítséget, akkor könnyebben megoldhatjuk a problémáinkat és boldogabb életet élhetünk. Ne essünk abba a hibába, hogy mindent egyedül akarunk megoldani!

Ha úgy érzed, hogy egy új perspektívára van szükséged az üzleted fejlesztése terén, akkor felkínálok egy 30 perces ingyenes coachos beszélgetést, jelentkezz itt.

Oszd meg a posztot: